woensdag 4 maart 2015

Nooit meer uitgelachen worden bij de strik, deel 2. Stoffensoorten uitgelegd.

Vorige week lieten we de stoffen die met de letter a en b beginnen de revue passeren.
Today,
it begins with a C.
zoals in:




Calico: Een vlak geweven textiel vervaardigd uit ongebleekt katoen. Het kan ruwe onderdelen bevatten, deeltjes van de schil bijvoorbeeld. Het is erg goedkoop, en wordt vaak gebruikt om een kledingstukken uit te testen.

Het komt oorspronkelijk uit de stad Kozhikode (in het Engels bekend als Calicut) in het zuidwesten van India. De ruwe stof werd geverfd en bedrukt in heldere tinten en calico prints werden populair in Europa .

Cambric is een andere naam voor batist. Een lichtgewicht wit of greige linnen of katoenen weefsel.
Oorspronkelijk uit de Franse gemeente Cambrai. Cambric wordt gebruikt voor beddengoed, nachtkledij, zakdoeken en als stof voor kant en handwerken.






Camel: Een weefsel gemaakt  kamelenhaar of een mengsel van kamelenhaar en andere vezels.










Camlet, ook bekend als Camelot of camblet:  Een geweven stof die oorspronkelijk zou zijn gemaakt van kamelen of geitenhaar. Later vooral van geitenhaar en zijde, wol of katoen. De oorspronkelijke vorm van deze doek was zeer waardevol; de term werd later toegepast op imitaties van de oorspronkelijke kostelijke stof. In Brussel werden in de 18de eeuw de mooiste en meest kwaliteitsvolle camlets gemaakt.


Canvas: Een zware geweven stof die wordt gebruikt voor het maken van zeilen, tenten, rugzakken. Een meestal over een houten frame gespannen schilderdoek, wordt ook canvas genoemd.







Challis (soms Challie of Chally):
Een dunne en zachte geweven stof, oorspronkelijk een zijde en wolmix, die ook kan worden gemaakt van een enkele vezel, zoals katoen, zijde of wol, of polyester.
Challis kon worden gemaakt met ingeweven motieven, of bedrukt. 'Franse challis' heeft een glanzende afwerking. Vaak met bloemen, paisley of geometrische patronen.




Chambray: Een gewoon effen weefsel, met een gekleurde draad in de schering en een witte in de inslag (net als demin/jeans). Denim wordt met een twill geweven, chambray niet. De averechtse kant van denim is vaak lichter dan de goede kant van de stof en zijn er schuine strepen merkbaar, bij chambray heeft averechtse en goede kant van de stof nagenoeg dezelfde kleur. Chambray wordt vaak verward met denim.

Charmeuse of satijnzijde is het meest bekende type zijde. Charmeuse drapeert prachtig, voelt zacht en  is daarbij sterk en duurzaam. De gebruikte weeftechniek is satijnbinding . Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel en glad wordt. De onderkant is dof, maar de bovenkant is glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling.  Satijn hoeft niet speciaal van zijde gemaakt te worden, maar kan ook van bijvoorbeeld katoen en viscose gemaakt zijn.

Chiffon: Chiffon zijde is de lichtste vorm van zijde. Chiffon (het Franse woord voor “doek”) is licht doorzichtig met een lichte stretch en crêpe-achtige textuur. Chiffon kan ook worden gemaakt van  katoen of synthetische vezels. Chiffon stikken is een uitdaging. Een laagje keukenpapier tussen de twee aan elkaar te naaien lagen kan helpen om de stof zijn plaats te houden. Traag stikken is een must. Wordt dikwijls met engelse naden afgewerkt omdat de stof erg gemakkelijk rafelt.






Chenille: Chenille kan verwijzen naar ofwel een soort garen, of het weefsel/breiwerk gemaakt met chenille garen. Chenille is frans voor rups. Het garen lijkt op de vacht ervan.





Chino: Een twill stof, oorspronkelijk gemaakt van 100% katoen .
Vandaag ook in katoen-synthetische mengsels. Chino broeken worden in deze stof gemaakt.
Ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw voor de Britse en Franse militaire uniformen.



Chintz:  Oorspronkelijk geglazuurd calico, in eerste instantie geïmporteerd uit India, bedrukt met ontwerpen met bloemen en andere patronen in verschillende kleuren, meestal op een lichte effen achtergrond.






Cloqué: Een stof met een verhoogd geweven patroon en een gebobbelde of gewatteerde look.









Crêpe: de zoektocht om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van crêpe, leidde me hiernaartoe.
Meer dan 80 verschillende soorten crêpe alstemblieft!!!
Van Cr. Anglaise, over Crepenete en Crepoline naar Chirimen en Chijimi, Cr. Myosotis, Cr. Georgette en Cr. Yangtzou....
 't zal voor een ander keertje zijn )))))

Na kamelen en geitenharen beginnen we volgende week met paardenharen.
Wie weet welke stof wordt gemaakt van paardenhaar?





7 opmerkingen:

  1. Leuk de uitleg van de verschillende stofjes.Geen idee welk stof er wordt gemaakt met paardenharen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een hint: de stof begint nog steeds met een c, en eindigt op ine.

      Verwijderen
    2. Helemaal juist! Is de meest precieze ook de slimste van de klas?

      Verwijderen
    3. Eerder een afwijking, dat er zo van die rare dingen in mijn geheugen blijven hangen!!

      Verwijderen
  2. echt een leuke rubriek!! hoewel ik er veel van ken en/of herken, zijn er toch nog onbekenden ook. tof! x

    BeantwoordenVerwijderen